Užsiprenumeruok „Galvę“ 2019 metams jau dabar! Kainos: 1 mėn. – 2,95 EUR; 3 mėn. – 7,84 EUR; 6 mėn. – 15,70 EUR; 12 mėn. – 31,39 EUR; PDF metams – 19,99 EUR!  

Naujametiniai receptai

Jautienos troškinys su pievagrybiais ir baltuoju vynu

PRODUKTAI:
900 g jautienos
šiek tiek alyvuogių aliejaus
3 svogūnai (apie 400 g)
6 skiltelės česnako (apie 20 g)
1 šaukštas su kaupu miltų (apie 20 g)
250 ml baltojo vyno
350 ml verdančio vandens
1,5 kubelio mėgstamo sultinio
3 šaukštai Viandox padažo (arba Worcestershire, arba dėti daugiau sultinio)
1 šaukštas cukraus (geriau rudojo)
400 g nepjaustytų pievagrybių
125 ml graikiško jogurto (natūralaus)
4 arbatiniai šaukšteliai Dižono garstyčių
3 arbatiniai šaukšteliai krienų

GAMINIMO EIGA:
Jautieną supjaustykite apie 2 cm dydžio gabaliukais ir apkepinkite su šiek tiek aliejaus.
Mėsos gabalėlius sudėkite į didelį puodą storu dugnu, kuriame troškinsite.
Toje pačioje keptuvėje, kur kepė mėsa, pakepinkite svogūnus ir sudėkite į puodą.
Vyną sumaišykite su miltais, sultinio kubelius ištirpinkite verdančiame vandenyje ir viską, kartu su Viandox padažu supilkite į puodą. Taip pat sudėkite sutraiškytus česnakus.
Troškinkite apie 30-45 min. Tada sudėkite švarius ir ketvirčiais supjaustytus pievagrybius. Jei grybai labai dideli, supjaustykite į 6-8 dalis. Dar patroškinkite 30 min.
Dabar atėjo laikas sudėti jogurtą, garstyčias ir krienus. Pakaitinkite dar apie 5 min.
PATARIMAS: Jei neturite garstyčių, jogurto ar krienų, galite patiekti troškinį ir be jų. Nes mėsa gaunasi labai skani ir taip.

 

Vaškės pyragas „Apsnigtos eglės“

PRODUKTAI:
200 g kvietinių miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnis druskos
sviesto kepimo formai patepti
175 g kambario temperatūros sviesto

350 g varškės
350 g cukraus
4 M dydžio kiaušinių
2 šaukštų tarkuotos citrinos žievelės
50 ml citrinos sulčių

GAMINIMO EIGA:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC, karštis iš viršaus ir apačios. Be vėjelio.
Persijokite miltus su druska ir kepimo milteliais.
Labai kruopščiai patepkite kepimo formą išlydytu sviestu.
Sudėkite sviestą (175 g) į didelį dubenį ir išsukite iki baltumo. Galima tai daryti mediniu šaukštu arba elektriniu „mikseriu“. Sudėkite varškę bei suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tada po vieną supilkite šiek tiek paplaktus kiaušinius ir išplakite. Galiausiai suberkite citrinos žievelę ir supilkite sultis ir dar kartą paplakite.
Dabar per tris kartus suberkite persijotus miltus ir gumine mentele (ar mediniu šaukštu) atsargiai įmaišykite, kad tešla būtų vienalytė ir nebeliktų miltų grumuliukų.
Supilkite tešlą į kepimo formą. Ant stalo patieskite šluostę ar rankšluostuką ir kelis kartus padaužykite į stalą (3-4 kartus).Taip tešla gerai pasiskirstys ir į paviršių iškils susidariusios oro pūslelės.
Kepkite apie 60 minučių arba kol įkišus medinį pagaliuką ir ištraukus jis nebebus aplipęs tešla (jis gali būti drėgnas nuo varškės, bet neturi būti aplipęs tešla).
Kai baigs kepti, ištraukite pyragą iš orkaitės ir palikite apie 10 minučių pravėsti kepimo formoje.
PATARIMAS: Jei varškė labai sausa, gali ją sutrinti šakute, įlašinti šiek tiek pieno ir išmaišyti. Jei bekepant pyragą viršus pradėtų per anksti skrusti, uždenk jį folijos lakštu. Į kepimo pabaigą atidenkite ir baikite kepti.

receptais ir nuotraukomis pasidalino www.pasididziuojantinamuseimininke.com