Sveikatos mokymo ir ligų revencijos centro visuomenės sveikatos administratorė
Renginys darželyje
„Subalansuota mityba“, „racionali mityba“, „tinkama mityba“, „sveika mityba“ – šiuos vis dažniau vartojamus terminus galima laikyti sveikesnės gyvensenos ir kintančios mitybos kultūros atspindžiu. Gyvensena bei mityba, patikina mokslo tyrimai, lemia žmogaus, ypač augančio, sveikatą, todėl ypač svarbu laiku įgyti tinkamų ir sveikatą tausojančių įpročių. Atsakomybė, ką valgys ir ar sveiki augs vaikai, tenka suaugusiesiems; jie mažiesiems yra mokytojai ir pavyzdys.
Apie tai diskutuota Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro organizuotame renginyje Europos sveikos mitybos dienai paminėti. Renginyje, kuris vyko Trakų lopšelyje-darželyje „Obelėlė“, dalyvavo Trakų rajono savivaldybės gydytoja Violeta Butkienė, ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovės ir darbuotojos, visuomenės sveikatos specialistai.
Koks maistas geriausias
Vaikai daugelį įgūdžių įgyja šeimoje ir ugdymo įstaigose, – akcentavo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistės Violeta Kandzežauskienė ir Marytė Morkūnienė. Tinkamos mitybos įgūdžiai yra viena iš sveiko gyvenimo prielaidų.
Vilniaus visuomenės sveikatos centro Trakų skyriaus vyriausioji specialistė Irena Sabaliauskienė ir Varėnos visuomenės sveikatos biuro mitybos specialistė Danuta Leščiukaitienė atsakė į aktualius ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų, gaminančių maistą vaikams, klausimus. Diskutuota apie vaikų mitybos organizavimą, sudarytas „Auksinių sveikos mitybos taisyklių“ rinkinys. Daug kalbėta apie naujoves bei tautinį kulinarijos paveldą, kaip mūsų dienomis vadovautis tradicijomis. Renginio dalyvės pristatė „namų darbus“ – patiekalus. Vyko jų degustavimas, viktorina „Ką žinau apie sveiką mitybą?“.
Atsakingai, sąžiningai
Lopšelio-darželio „Obelėlė“ vyriausioji virėja Danutė Ališauskienė į klausimą, kokius saldumynus gamina įstaigos vaikams, atsakė: „Jokių. Vietoj jų – vaisiai, daržovės.“
Tam tikrų rūšių saldumynų, pavyzdžiui, sausainių, bandelių, vaikai valgo. Vadovaujantis mitybą ugdymo įstaigose reglamentuojančiomis taisyklėmis, vaikams negali būti tiekiama bulvių, kukurūzų ar kitokių traškučių, kitų riebaluose virtų, skrudintų ar spragintų gaminių; saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos gaminių su glaistu, šokoladu ar kremu; sūrių konditerijos gaminių ir kt.. Pasak „Obelėlės“ direktorės Žanetos Vasilenko, specialistai, kurie gamina maistą vaikams, turi būti labai atsakingi ir sąžiningi; reikia ne tik pritaikytų technologinių įrengimų, bet ir dėmesingumo kiekvienai šeimai, tėvų nuomonei bei individualiems vaiko poreikiams.
Obuolys ar šokoladas
Renginio viešnia „Žolinčių akademijos“ narė elektrėniškė Bronislava Vasiliauskienė pasidalijo savo šeimos patirtimi keičiant valgiaraštį bei valgymo įpročius. „Esu kitokia močiutė. Pradėjusi rūpintis sveikesne gyvensena, sudominau ir anūkus, pavyko juos įpratinti valgyti daug daržovių. Jas ir užaugę labiausiai mėgsta, o saldainiams yra labai išrankūs, – pasakojo B. Vasiliauskienė, anūkų praminta Žaliąja Močiute. – Žinios, tinkama valgymo kultūra bei valgiaraščio koregavimas gali padėti gydant negalavimus, suteikti sveikatos ir galimybių gyventi įdomiau!“.