Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro ir labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ 2013 m. atliktas 6–7 klasių mokinių mitybos įpročių ir fizinio aktyvumo įgūdžių tyrimas parodė, kad vaikų mityba nėra tinkama bei sveikatinanti. Tyrimo metu apklausta per 1500 moksleivių iš 52-jų Sveikatiados projekte dalyvaujančių Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų.
Tyrimo skaičiai
Atlikto tyrimo duomenimis, tik 64 proc. mokinių atsakė, kad pusryčius valgo kiekvieną dieną ir tik mažiau nei pusė mokinių sakė, kad valgo mokykloje karštus pietus. 77,1 proc. mokinių kasdien ir kelis kartus per dieną valgo vaisius ir tik 68,5 proc. − daržoves. Nors tik 5,7 proc. mokinių sakė, kad reikia kiekvieną dieną valgyti saldumynus, tačiau juos kasdien valgo kas antras mokinys (57 proc.).
Tyrimo duomenys parodė, kad tik du trečdaliai 6−7 klasių mokinių mano, kad reikia kasdien valgyti daržovių, o apie būtinybę kasdien valgyti grūdinius produktus (duoną, grūdų košes ir pan.) žino 63 proc. mokinių ir tik maždaug kas antras mokinys pasakė, kad kasdien reikia valgyti vaisių ir mėsos (paukštienos).
Tik 61,3 proc. mokinių mano, jog jie gerai ir pakankamai maitinasi, kad augtų sveiki ir būtų gerai fiziškai išsivystę. Kas dešimtas nurodė, kad maitinasi nepakankamai, o beveik trečdalis nežino, ar tinkamai ir gerai maitinasi.
Svarbiausi patarimai
Kad tiek suaugusiųjų, tiek vaikų mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, būtina laikytis pagrindinių sveikos mitybos rekomendacijų:
• valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvūninės kilmės maistą;
• kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų;
• kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną);
• išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas 18,5–25);
• mažinti riebalų vartojimą; gyvūninius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais;
• riebią mėsą ir mėsos produktus keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa;
• vartoti liesą pieną, liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį);
• rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus; rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus;
• valgyti nesūrų maistą; bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g); vartoti joduotąją druską;
• riboti alkoholio vartojimą;
• skatinti išimtinį žindymą iki 6 mėn. ir žindymą iki 2 m. ir ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą;
• valgyti reguliariai;
• gerti pakankamai skysčių, ypač vandens;
• taip pat rekomenduojama kasdien aktyviai judėti.
Labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių rekomendacijų, bet būtų atsižvelgiama į jas visas.
Plačiau apie sveiką mitybą galima rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainės skiltyje „Metodinė medžiaga – Mityba“.
Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus inf.