Vaisių, kuriuose daugiausia vitamino C, dešimtukas:
X vieta. Raudonieji serbentai. 100 gramų yra 36 miligramai vitamino C.
Be to, raudonųjų serbentų uogos bei jų produktai gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, stabdo aterosklerozę, stiprina kraujagyslių ir kapiliarų sieneles, saugo nuo širdies infarkto ir aukšto kraujospūdžio.
IX vieta. 100 gramų mangų yra 37 miligramai vitamino C.
Be to, manguose daug pektino ir ląstelienos, kurie padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir išvengti daugelio ligų. Mangas gerina virškinimą ir yra netgi vadinamas meilės vaisiumi – jis esą žadina geismą ir gerina vyrų lytinę funkciją.
VIII vieta. Greipfrutai. 41 miligramas vitamino C yra 100 gramų greipfrutų.
Greipfrutų pektinas laikomas gerai subalansuotos dietos dalimi.Be to, vaisius vadinamas kalorijų naikintoju, nes pagerina cukraus medžiagų apykaitą. Dėl to sumažėja insulino gamyba ir taip skatinamas riebalų nykimas.
VII vieta. Kiviai. 100 g – 44 mg vitamino C. Be to, kiviuose esantis kalis naudingas sergantiems hipertonija, esant jodo deficitui. Vaisiai skatina riebalų sudeginimą, kurie blokuoja arterijas, taip organizme sumažėja riebiųjų rūgščių ir trombų susidarymo rizika.
VI vieta. 100 g apelsinų yra 45 mg vitamino C. Apelsinų sultys yra vienos populiariausių sulčių pasaulyje.Išgerkite stiklinę šviežiai spaustų apelsinų sulčių du kartus per dieną ir pagelbėsite nusilpusiam organizmui ne tik doze vitamino C, bet ir provitaminu A, B1, B2 bei bakterijas žudančiais fitoncidais.
V vieta. Braškės, žemuogės. 100 gramų turinčios 57 miligramų vitamino C, braškės gali būti vadinamos ir liekninančiomis uogomis – 100 g braškių yra vos 32 kcal.
Be to, jose yra daug folio rūgšties, kalcio, magnio ir geležies
IV vieta. 100 g citrinų yra 51 mg vitamino C.
Citrinų žievelės gali būti naudojamos kaip aromatinis priedas kepiniuose. Tačiau valgyti patartina tik neapdorotų citrinų žieveles, o dauguma citrusinių vaisių prieš transportavimą į mūsų lentynas yra apipurškiami konservuojančiomis medžiagomis.Aišku, citrinų sultims tai jokios įtakos neturi.
III vieta. 100 g juodųjų serbentų yra 177 mg vitamino C. Be to, juodųjų serbentų uogose esančios medžiagos padeda kovoti su vadinamais laisvaisiais radikalais, tuo mažindamos vėžio riziką. Apskritai, juodieji serbentai, kaip teigiama, yra vienas vertingiausių uoginių augalų, turintis dietinių, maistinių bei profilaktinių gydomųjų savybių.
II vieta. Šaltalankiai. 100 g šaltalankio uogų yra 450 mg vitamino C.
Tarp kitko, šaltalankių uogų kauliukai naudojami gaminant augalinį aliejų odos priežiūrai. Uogose taip pat yra daug nesočiųjų riebalinių rūgščių ir beta karotino.
I vieta. 100 gramų erškėtrožių vaisių yra net 1250 miligramų vitamino C. Pašalinus riešutėlius, uogas galima valgyti ir žalias. Galima pasigaminti uogienės.
Be vitamino C, erškėtrožių uogose yra ir daug vitaminų A, B1 ir B2.
Pagal MensHealth.de