Šios gurmanų šalies meistrų mokiniai pasklidę po Trakų ir jo apylinkių kavines ir restoranus. Jau nebesistebime tradicinio lietuviško meniu desertų sąraše atradę įmantrių prancūziškų saldėsių pavadinimus – mouse, sufle, creme –brulle, tarta ir pan. Aukštosios konditerijos Egidijus Andriuškevičius išmoko Rūdiškėse, amatų mokykloje „Sodžiaus meistrai“.
Būdamas šešiolikos vaikinas amatų mokyklą rinkosi ne dėl meistrų iš Prancūzijos. Juodu su vyresniu broliu Audriumi, netekusius tėvo, Vievyje augino viena mama. Svarbiausia buvo kuo greičiau stotis ant savo kojų, užsidribti duonai. „Tuomet buvo minčių ir apie darbą užsienyje, bet niekur iš Lietuvos važiuoti nenorėjau. Pasirinkau amatų mokyklą Rūdiškėse, nes ten buvo galimybė iš karto dirbti ir užsidirbti“, – pasakojo prieš kelerius metus mokyklą pabaigęs, o dabar viename Trakų restoranų konditeriu dirbantis ir kartu su kolegomis naujus desertus kuriantis E. Andriuškevičius. Per trejus mokymosi metus konditerijos gudrybių jis mokėsi iš trijų meistrų: „Kiekvienais metais į mokyklą iš Prancūzijos atvažiuodavo vis kitas mokytojas. Iš kiekvieno galėjome išmokti naujų dalykų. Įstojau labai jaunas ir tuomet dar nesupratau, kaip man pasisekė“, – kalbėjo Egiijus. Dvidešimties jis jau turėjo specialybę, patirtį ir mėgstamą darbą.
Mokykla prieš keliolika metų įsteigta Šv. Jono kongregacijos Vilniaus vienuolyno iniciatyva. „Norėjome sukurti tokią mokyklą, kokios Lietuvoje nebuvo ir labai trūko: kad jaunuoliai, ją pabaigę, turėtų ne tik amatą, bet ir darbą. Pradėjome domėtis, kaip amatų žmonės mokomi užsienyje ir susiradome puikius partnerius – prestižinę, seniausias Europoje tradicijas turinčią profesinio mokymo asociaciją „Les Compagnons du Devoir et de Tour de France“, kurioje tęsiama tradicija mokyti amato pameistrystės principu. Dabar jau galiu teigti, kad mums pavyko perkelti jų patirtį. Atvažiuoja meistrai, moko, o kai kurie ir pasiliko Lietuvoje, atsidarė savo kepyklėles. Geriausi mūsų absolventai tęsia studijas ir stažuojasi Prancūzijoje. Yra ir tokių, kurie pradėjo savo verslą Prancūzijoje“, – pasakojo mokyklos direktorė Dalia Beigienė.
„Sodžiaus meistrai“ moko stogdengio, dailidės, konditerio, kulinaro ir nuo šių mokslo metų – apželdintojo amatų. Mokinių, palyginus nedaug – į kiekvieną specialybę rudenį priima apie 15 jaunuolių. Bendrojo lavinimo dalykų nėra. Mokymas iš karto derinamas su praktika: dvi savaitės klasėse, dvi – praktikos vietoje.
„Šitos mokyklos dėka mano gyvenimas visiškai pasikeitė, atradau daug naujų dalykų ir tapau savarankiška. Be specialybės turėjome gerą laisvalaikį – aš išmokau groti gitara, dalyvavau bardų stovykloje, atradau visą kitą – muzikos pasaulį ir jo žmones. Tėvai nepritarė mano profesijos pasirinkimui, bet dabar dirbu, gyvenu atskirai ir galiu pati tvarkytis. Vis labiau savimi pasitikiu ir esu įsitikinusi, jog mokykla padrąsino mane tapti savarankišku žmogumi“, – pasakojo vos dvidešimt perkopusi, prieš keletą metų mokykloje konditerijos specialybės kursą baigusi Daiva Jolop iš Lentvario.
Pasak D.Beigienės, iš toliau atvykstantys jaunuoliai apgyvendinami bendrabutyje. „Mokome tik specialybės, bendrąjį išsilavinimą vaikai gauna Trakų, kitose aplinkinėse mokyklose. Gyvename kaip viena didelė šeima. Mums svarbi jaunų žmonių rankų išmintis ir tai, kaip jie jaučias, kaip gyvena kiekvieną dieną. Padedame susirasti praktikos vietas, o jau pabaigusius būsimi darbdaviai graibstyte išsigraibsto, nes žino, jog iš mūsų jaunuoliai išeina patys tapę gerais meistrais. Beje, šiandieninių mokytojų tarpe turime buvusių savo mokinių“, – apie „Sodžiaus miestrų“ amatų mokyklą pasakojo direktorė.
Monika Svirnelytė