Jei žiemą norime išlaikyti šilumą kūne ir sieloje, turime skirti dėmesio ir tam, ką valgome. Per šalčius mūsų organizmas turi gauti pakankamai maistingųjų medžiagų ir šilumos iš maisto, tad valgiaraštyje turėtų būti daugiau šildančiųjų patiekalų, tarp jų ir tradicinių žiemos daržovių. Kaip vasarą, žiemą taip pat svarbu vartoti daugiau skysčių, nes gleivinės gali atsispirti ligų sukėlėjams tik tuomet, jei yra pakankamai aprūpinamos drėgme. Štai penki žiemos valgiaraščio patarimai.
1. Vitaminai ir mineralai.
Šaltuoju metų laiku būtina stiprinti organizmo imuninę sistemą visomis svarbiausiomis maistingomis medžiagomis. Ypač reikia pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai tokių elementų kaip cinkas, selenas, vitaminas C, vitaminas E, svarbios riebalinės rūgštys, augalinės medžiagos. Visa to organizmas gautų , jei valgytumėme pakankamai grūdinių produktų, daržovių, vaisių, riešutų. Reikiamų vitaminų gautumėm ir nuo ligų apsisaugotumėme valgydami tokias tradicines žiemos sezono daržoves kaip kopūstai, raudonieji burokėliai, moliūgai, česnakai ir svogūnai.
2. Skysčiai.
Žiemą geriausiai tinka arbata arba šiltas vanduo. Daug skysčių taip pat yra daržovėse bei vaisiuose, kurie organizmą aprūpins ir vitaminais bei mineralais, vertingomis augalinėmis medžiagomis.
3. Vitaminas D.
Žiemą vitaminui D tenka ypatingas vaidmuo. Šis vitaminas gali pasigaminti savaime odoje, tačiau tik tuo atveju, jei oda gauna pakankamai šviesos. Kadangi žiemą saulės šviesos gauname mažiau, dažnai pasireiškia vitamino D trūkumas. O vitaminas D ne tik labai svarbus mūsų kaulams bei imuninei sistemai, jis turi įtakos taip pat ir mūsų nuotaikai. Tai, kad žiemą jaučiamės prislėgti, gali lemti vitamino D trūkumas. Pagerės nuotaika, kraujo apytaka, sustiprės imuninė sistema, jei skirsime laiko pabūti saulėje bei pajudėti net ir žiemą.
4. Šildantys produktai.
Tie, kam žiemą nuolat šąla pirštai ir pėdos, turėtų rinktis šildantį maistą. Kai kuriose Azijos šalių virtuvėse valgiai taip ir skirstomi: į šildančius ir vėsinančius. Tarp šildančiųjų valgių, teikiančių kūnui daugiau šilumos ir energijos, yra, pavyzdžiui, visi virti patiekalai, jautiena, ėriena, antiena, džiovinti vaisiai, razinos, riešutai, valgomieji kaštonai, avižos, daiginti kviečiai, ryžių košė, aitriosios daržovės (svogūnai, česnakai), pankoliai, prieskoniai (pipirai, cinamonas, gvazdikėliai, muskatai), arbatos su cinamonu, anyžiais, gvazdikėliais, kardamonu, imbieru. Apskritai imbieras žiemą turi būti prieskonis Nr. 1 kiekvienoje virtuvėje.
5. Valgiaraštis.
Arbata ir sausainiai, kepiniai su cinamonu, anyžiais, gvazdikėliais, kardamonu ir imbieru. Per pusryčius suteiks ne tik šilumos, bet ir pakylės nuotaiką.
Žiemą kasdien valgiaraštyje turėtų būti riešutai ir daržovės.
Valgykite daugiau virtų valgių.
Geriausias žiemos užkandis gerai nuotaikai – tamsusis šokoladas ir prinokę bananai su riešutais. Tokiame užkandyje bus gera triptofano dozė, o triptofanas yra laimės hormonu vadinamo seratonino pirmtakas.
©Gery Mueller/PIXELIO nuotr.
Pagal gesuntheit.de inf.