Patiekalo išvaizda ne ką mažiau svarbi nei jo skonis. Todėl neretai puošdami patiekalą nepatingime pasirinkti sunkesnį kelią – kiekvieną iškeptą keksiuką dekoruojame skirtingai, įvairių spalvų kremais, barstukais, uogomis ir žalumynais. Ar tai būtų desertai, ar įvairių raštų pomidorai, spalvingas, akį traukiantis maistas patinka visiems.
Dažikliai
Patraukliai maisto spalvai išgauti reikalingi maisto dažikliai. Kad patiekiamas ant stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir malonus akiai, susirūpino jau senovės romėnai. Jie produktų dažymui naudojo šafraną ir kitus prieskonius. Vystantis stalo kultūrai ir maisto estetikai, žmonės pradėjo ieškoti vis įvairesnių spalvų, dekoravimo būdų. XIX amžiuje atsirado ir sintetiniai maisto dažai. Šiandien juos naudoja ne tik pramonė – kiekvienas gali jų nusipirkti prekybos centre ir mėlynai nudažyti kad ir kiaušinienę. Tačiau sintetinių dažiklių naudojimas pramonėje yra griežtai kontroliuojamas. Iš daugybės išgautų sintetinių dažiklių JAV leidžiami tik 7, Norvegijoje dirbtiniai dažikliai išvis uždrausti. Lietuvoje iš viso leidžiama naudoti 34 natūralius ir dirbtinius dažiklius. Keli iš jų yra sintetiniai, jų naudojimas ir kiekiai – griežtai reglamentuojami.
Šiandien vis labiau atsigręžiame į gamtą ir natūralumą, tad ir kalbėsime apie natūralius būdus nuspalvinti maistą ir natūralius maisto dažiklius. Juos galima išgauti namų sąlygomis be didesnių pastangų.
Dažai su skoniu
„Geltona spalva gaunama ciberžolės pagalba, raudona – pasitelkiant burokėlius ar papriką, oranžinė – morkų sultis, o žaliai spalvai sukurti geriausiai tinka špinatai. Pastarieji ypatingai mėgstami natūraliam maisto dažymui, nes nesuteikia produktams papildomo skonio“, - pasakoja gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė. Pasak jos, natūraliai dažant maistą būtina atsižvelgti, ar dažomoji priemonė nesuteiks maistui nepageidaujamo skonio, nes, pavyzdžiui, ciberžolė, nors ir nudažo maistą ryškiai geltona spalva, tuo pačiu yra ir aštraus skonio prieskonis.
Natūralūs maisto dažai
Vis dažniau savo produktuose tik natūralius dažiklius naudoja ir maisto gamintojai. „Žinoma, maisto produktų gamintojai morkų netarkuoja, tačiau iš natūralių produktų išgauna tokį pat natūralų, tik koncentruotą, dažymo pigmentą“, - teigia dietologė Lina Viniarskaitė. Tad spalvotus makaronus galima rasti ir parduotuvių lentynose, jie lygiai taip pat dažomi pomidorais ir špinatais. Gal ir ne taip smagu, kaip gaminti savo rankomis, tačiau jūsų šeimynai ar svečiams jie tikrai pakels nuotaiką“.
Nedažomi produktai
Dietologė Lina Viniarskaitė primena, kad jei produkto sudėtyje yra išskirtinai tik natūralūs dažikliai, jie gali būti nežymimi raide E. Taip pat egzistuoja maisto produktai, kuriuos dažyti draudžiama. „Dažiklių nerasite piene, grietinėlėje, duonoje, aliejuje, meduje bei kiaušiniuose“, pastebi gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.