Spalio 16 dieną buvo minėta Pasaulinė maisto diena. Šių metų Pasaulinės maisto dienos tema – „Maisto saugai ir mitybai – darnios maisto sistemos“.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai kviečia prisiminti Europos Komisijos skelbiamus patarimus, kaip įgyvendinti tausojančio maisto naudojimo ir gamybos principus:
1. Susiplanuokite, ką pirksite. Sudarykite savaitės meniu. Nesusigundykite nuolaidomis ir neikite į parduotuvę alkani, nes prisipirksite nereikalingų dalykų. Rinkitės nesupakuotus vaisius ir daržoves, kad galėtumėte jų nusipirkti tiksliai tiek, kiek reikia;
2. Patikrinkite suvartojimo datas. Jei manote, kad nespėsite suvalgyti maisto produkto, kurį reikia greitai suvartoti, paieškokite produkto, kurį reikia suvartoti per ilgesnį laiką, arba tiesiog pirkite jį tą dieną, kai jo reikia.
3. Apskaičiuokite savo išlaidas. Švaistydami maistą švaistote ir pinigus;
4. Pasirūpinkite šaldytuvu. Patikrinkite, ar jūsų šaldytuvas sandarus ir jame nustatyta tinkama temperatūra. Kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, jį reikia laikyti 1–5°C temperatūroje.;
5. Maistą laikykite taip, kaip nurodyta ant pakuočių;
6. Kaitaliokite tvarką. Kai nusiperkate naujų maisto produktų, dėkite juos į šaldytuvo ir spintelių lentynų galą, o anksčiau turėtus produktus laikykite priekyje, kad maistas neužsiliktų ir nepasentų;
7. Maistą tiekite mažomis porcijomis, o kas norės, galės pabaigęs įsidėti daugiau;
8. Suvartokite likučius. Neišmeskite maisto likučių. Juos galite suvartoti kitą dieną pietums ar vakarienei arba užšaldyti ir suvartoti kitą kartą. Iš tik pradėjusių minkštėti vaisių galite pasidaryti tirštą kokteilį ar išsikepti pyragą, o iš pradedančių vysti daržovių – išsivirti sriubą;
9. Užšaldykite maistą, jei suvalgote tik mažą jo dalį, pavyzdžiui, duoną – po to keletą riekelių galėsite iš šaldiklio išsiimti prieš pora valandų. Taip pat užšaldykite nesuvalgytą pagamintą maistą, kuris pravers vakarais, kai būsite per daug pavargę suktis virtuvėje;
10. Panaudokite atliekas kompostui. Tam tikras kiekis maisto atliekų neišvengiamas, tad kodėl gi nepaskyrus atskiros šiukšlių dėžės vaisių ir daržovių žievelėms? Gautą kompostą galima panaudoti augalams namuose ir sode.
Pagal Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.