Lentvario jaunimo centre (toliau tekste – centras) įvyko edukacinė popietė. Centro direktorė Aušra Pyragienė ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Metodinės pagalbos skyriaus specialistai iš pradžių parengė planą, kaip vaikams ir paaugliams perteikti racionalios mitybos žinias bei praktinius įgūdžius.
Patys rinkosi produktus
Popietės dalyviai kartu su SMLPC Metodinės pagalbos skyriaus visuomenės sveikatos administratore Virginija Rudaminiene pirmiausia sudarė maisto produktų sąrašą. Pakeliui į parduotuvę ir iš jos kalbėtasi apie palankią sveikatai aplinką, buitinių atliekų rūšiavimą, diskutuota, ar patogiau turėti daugkartinio naudojimo pirkinių krepšelį, ar kaskart įsigyti plastikinį. Parduotuvėje, rinkdamiesi produktus ir prieskonius, vaikai paraginti atkreipti dėmesį į jų kokybę, išvaizdą, sudėtį, maisto priedus (vadinamuosius „E“), produktų tinkamumo vartoti terminą, ar nepažeista pakuotė ir kt.
Grįžę į centrą, vaikai gamino troškinį iš daržovių (morkų, svogūnų, baklažanų, pomidorų) ir vištienos, jį paskanino pipirais, česnaku, krapais. Patiekalą paruošti nebuvo sudėtinga, tačiau reikėjo įsidėmėti esmines taisykles: mėsą iš pradžių reikia nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti, supjaustyti, naudojant tam skirtą peilį ir lentelę. Žalios daržovės gerai nuplaunamos, jei reikia – sausinamos, tada pjaustomos, naudojant kitą peilį ir kitą – tik daržovėms skirtą – pjaustymo lentelę. Baigus darbą, įrankiai nuplaunami karštu tekančiu vandeniu, jei reikia – saikingai naudojant chemines priemones, skirtas virtuvės įrankiams valyti.
Įprasta ir nauja
Prisimintos svarbiausios bendrosios higienos bei maisto gaminimo higienos taisyklės (tarp jų – kada būtinos pirštinės, kokios jos turi būti, kada virtuvėje reikia ir apsauginės kaukės veidui ir kt.). Kalbėtasi apie priemones rankoms plauti, apie virtuvės indų tinkamumą tam tikriems patiekalams gaminti ar laikyti.
„Kartu su centro vadovais nusprendėme per nesudėtingos technologijos procesą priminti vaikams racionalios mitybos principus, pasimokyti saugios elgsenos virtuvėje, paskanauti pačių „nuo A iki Z“ pasigaminto šilto patiekalo bei paraginti susimąstyti, kas geriau: traškučių pakelis ar šilti pietūs? – sakė V. Rudaminienė. – Taip pat turėjome progą padiskutuoti apie gyvenseną, aprėpdami ir sveikos, palankios sveikatai aplinkos kūrimo bei tausojimo temas.“
Apie mikroelementus, saiką ir produktus be „E“
Vaikai įgijo žinių apie maisto priedus, pasimokė, kaip skaityti mišrainių ir kitų prekybos centruose pagamintų užkandžių etiketes, praktiškai taikė kai kurias maisto ruošimo technologijas ir apie jas nemažai sužinojo (pavyzdžiui, kuris būdas – virimas, kepimas orkaitėje ar troškinimas – kada tinkamesnis; kodėl padažai vartotini saikingai ir kt.). Renginio organizatoriams dalyviai uždavė daug klausimų apie jų asmeninę mitybą, prašė patarimų, kaip maitintis sportuojant, koks dienos mitybos režimas tinkamiausias jaunam, aktyviam žmogui ir kaip išvengti antsvorio. Atsakyta ne tik žodžiu, bet ir įteikiant atmintines, SMLPC parengtus lankstinukus (daugiau informacijos apie sveikos mitybos principus galima rasti: www.smlpc.lt skyriuje „Sveika mityba“).
Danguolė Andrijauskaitė
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
visuomenės sveikatos administratorė