IGNĖ BALTUŠYTĖ
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras
Maisto diena
Kasmet metais spalio 16 d. – Pasaulinę maisto dieną – siekiama dar kartą informuoti visuomenę ir priminti apie pasaulio maisto problemas, stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, nepakankama mityba bei skurdu. Šią dieną rengiamos nemokamo maitinimo, paramos akcijos, visuomenė informuojama apie skurdžiai gyvenančius žmones, kuriuos būtų galima paremti. Pasaulio maisto dienos metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir į sveiką mitybą bei tinkamą maisto produktų pasirinkimą.
1979 m. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (angl. Food and Agriculture Organisation, FAO) XX generalinėje konferencijoje buvo nuspręsta kiekvienais metais spalio 16 d. minėti Pasaulio maisto dieną. Ši data buvo pasirinkta todėl, kad 1945 m. būtent spalio 16 dieną buvo įkurta Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija. Kiekvienų metų pradžioje oficialiai skelbiama Pasaulio maisto dienos tema arba devizas. Šiemet Pasaulio maisto dienos devizas – ,,Tvari maisto sistema – saugus maistas ir mityba“.
Mitybos svarba
Kas tai yra – tvari maisto sistema? 2013 metų Pasaulio maisto dieną skatinama tai išsiaiškinti, išnagrinėti šį ir kitus klausimus ir imtis reikiamų veiksmų ir priemonių problemoms išspręsti, taip pat atkreipti visuomenės dėmesį į saugaus maisto ir sveikos mitybos svarbą, skatinti sveikai maitintis bei rinktis saugų maistą.
Sveika mityba padeda saugoti ir stiprinti sveikatą. Ji yra svarbi fiziniam ir protiniam žmogaus vystimuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui. Jei žmogaus mityba atitiks organizmo fiziologinius poreikius, remsis sveikos mitybos principais ir pagrindinėmis taisyklėmis, jei bus laikomasi mitybos režimo, tai ji bus ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, padės ne tik išsaugoti sveikatą, bet ir ją įtvirtinti bei stiprinti.
Taisyklės
Būtina vadovautis šiomis sveikos mitybos taisyklėmis:
Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų (rupios duonos, košių ir pan.).
Kelis kartus per dieną valgyti įvairių (dažniau šviežių) daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas – 18,5–25).
Mažinti riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais.
Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
Vartoti liesą pieną ir liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus.
Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (apie 5 g) per dieną. Vartoti joduotąją druską.
Riboti alkoholio vartojimą.
Skatinti išimtinį žindymą iki 6 mėn. ir žindymą iki 2 m. ir ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą.
Valgyti reguliariai.
Gerti pakankamai skysčių.
Daugiau informacijos apie mitybą ir maisto saugą galima rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainėje www.smlpc.lt.